Nieuws uit de praktijk

Diagnostische beeldvorming – echografie

Door de beschikbaarheid van specialisten op Veterinair Verwijscentrum de Pietersberg kunnen wij patiënten zo goed mogelijk helpen als er sprake is van lastige problemen of onduidelijkheid over wat er precies aan de hand is. Echografie is een van de mogelijkheden, uitgevoerd door een specialist diagnostische beeldvorming. Er zijn diverse voorbeelden te noemen waarin deze specialisten uiteindelijk de diagnose gesteld hebben van wat er aan de hand was.

Zo was er onlangs een patiënt van nog geen jaar leeftijd. De hond groeide langzaam en had meerdere problemen gehad. Zo was er sprake van wisselende ontlasting (diarree en dan weer niet), sloomheid en recent ook meer drinken en plassen. Daarnaast vertoonde de hond af en toe raar gedrag. Na wat bloedonderzoek is besloten, samen met de eigenaren, een buikecho te laten maken. Er was sprake van een verdenking op een leverprobleem. Dit bleek ook het geval: er was sprake van een levershunt. Het bloed dat normaal door de lever hoort te gaan (waar het gezuiverd wordt) werd omgeleid. Daardoor hopen afvalstoffen in het lichaam op. De vorm die het bij deze hond aannam was helaas zeer ernstig en chirurgie zou zeer gecompliceerd zijn. Helaas is de hond op een later moment geëuthanaseerd.

Ondanks het trieste einde van dit verhaal, illustreert dit wel het belang van goede diagnostiek en het belang van het overwegen van de mogelijkheden hierin. Echografie kan hier bijvoorbeeld erg nuttig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *