Nieuws uit de praktijk

Kruisbandletsel

Sommige diereigenaren vragen veel van hun dier qua beweging en belasting. Denk aan hulphonden, reddingshonden en honden voor sport en jacht. Deze dieren belasten hun gestel flink en hebben dus een goede conditie nodig om optimaal gezond oud te worden. Daarnaast kunnen dieren zich in het dagelijks leven natuurlijk ook overbelasten. Een verkeerde draai of sprong kan net als bij een voetballer traumatische schade van botten, gewrichten en spieren tot gevolg hebben.

Met regelmaat zien wij in ons Verwijscentrum dieren met kruisbandletsel. In elke knie bevinden zich twee kruisbanden. Deze zorgen ervoor dat het onderbeen niet kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband van de hond ondergaat een vorm van verval, wat erger wordt met de tijd en waarbij belasting een grote rol speelt. Soms komt dat doordat de botten net een beetje scheef staan. Anders kan het ook zijn dat de lichaamsconditie van de hond overmatig is (te dik) en dat daardoor de belasting te groot is. Als de kruisband scheurt, volledig of deels, gaat dit gepaard met pijn en ernstige kreupelheid. Dit probleem is niet op te lossen met pijnstilling doorgaans. Chirurgisch ingrijpen zal ervoor moeten zorgen dat structuren weer zo worden belast dat het geen pijn tot gevolg heeft en dat de hond soepel kan bewegen.

 

Onze chirurg heeft jarenlange ervaring met deze operaties en wekelijks worden deze patiënten van de beste zorg voorzien in ons Verwijscentrum.
Heeft u vragen over de behandeling van kruisbandletsel? Neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *