Nieuws uit de praktijk

Zenuwschade

Zenuwschade is een erg breed begrip. Zenuwen bevinden zich door het hele lichaam en zowel in de hersenen als het ruggenmerg en langs de botten als in de huid vinden we ze terug. Zenuwschade is over het algemeen wel duidelijk te ‘lokaliseren’ met een gedegen onderzoek door de dierenarts. Daarbij houden we vaste gebieden aan om duidelijk te maken waar we verder moeten zoeken. Zo kan een kat, die geen gevoel heeft in een voorpoot en daarmee niet kan lopen wellicht een ongeval hebben meegemaakt waardoor en zenuwen die naar die voorpoot lopen beschadigd zijn geraakt.

Onze collega Koen Santifort heeft een dergelijke patiënt eerder onderzocht. Die kat had totaal geen gevoel meer in de poot; daarmee stellen neurologen dikwijls vast dat er sprake is van ernstig trauma en weinig kans op herstel. Echter, dit geval verliep anders. De kat kon na een aantal weken alweer alles voelen en kon tevens weer lopen op de poot, met wat mankementen.

Lees meer in het wetenschappelijke artikel: Return of function in a feline thoracic limb after suspected traumatic brachial plexus injury with loss of nociception 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *